Отглеждане на главесто зеле » Съвети в земеделието

октомври 26, 2020

Отглеждане на главесто зеле

Акценти

  • Първото подхранване се извършва при засаждане на разсада или 15—20 дни след засаждането

Главестото зеле се отглежда у нас като ранна пролетна култура за консумация в прясно състояние и като средно ранна и късна есенна култура, продукцията на която се използува засега почти изключително за приготвяне на кисело зеле. Една много малка част се употребява за съхраняване в прясно състояние. Ранното зеле се отглежда като първа култура през пролетта. След прибирането й на същото място се отглеждаткъсни зеленчуци (фасул, краставици, спанак, домати и др.).

Преди засаждането на късното зеле за есенно-зимно потребление площта се заема с предкултури, които се прибират рано (ечемик) или имат къс вегетационен период (краставици, ранни картофи, грах и др.).

Засега основният начин за отглеждане на главестото зеле е чрез предварително производство на разсад.

Времето за засяване на семената зависи от насоката на производството. За ранно производство семената се засяват в полутопли парници около средата или през втората половина на февруари. По-ранното засяване трябва да се избягва, понеже разсадът се изтегля и качеството му силно се влошава. Семената се засяват редово (8—10 г под една парникова рамка). След появата на първия същински лист разсадът се пикира в полутопли парници направо в парника на разстояние 6X8 см или още по-добре в глинени или торови саксийки.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации