Отглеждане на билки » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Отглеждане на билки

Акценти

  • Цените, на които се изкупуват билките са различни всяка година

В България виреят над 3000 хиляди вида растения, една голяма част от които се използват като билки и подправки.

Техните свойства се познават от древността и се използват във фармацията, производството на хранителни добавки. Те се употребяват за лечение на много болести, включително диабет, високо кръвно налягане, камъни в бъбреците, гастрит. Помагат за отслабване. Влагат се в  производството на парфюми и козметика, бояджийската промишленост и др. За нуждите на нашата икономика се ползват около 1000 тона годишно. Останалите количества се изнасят.

Природата ни все още е сравнително чиста от хербициди, инсектициди и генно-модифицирани култури, което прави произведените у нас билки, особено търсени и ценени на световния пазар. Ние изнасяме билки в над 65 страни по света. Количеството варира през различните години, но например само за Германия изнасяме около 6000 тона годишно. По количество на изнесените зад граница билки, сме на четвърто място в света.

Климатичните и почвени условия у нас позволяват производство на качествени билки, без интензивна употреба на изкуствени торове и препарати за растителна защита. България е на 3-то място в света по износ на лечебни растения. Преди нас са само Афганистан и Индия. Официалният списък с квотите за износ на билки съдържа над 300 вида билки.

Цените, на които се изкупуват билките са различни всяка година. Фирмите, изкупуващи билки не ги разгласяват предварително. Това се прави с оглед защита от конкуренцията и избягването на спекулации. Голямо значение за определяне на цена на изкупуваната продукция има и квотата за съответното растение, както и качеството и вида на билката. Цените за свежи и за сушени растения са различни.

За жалост обаче естествените находища на билки в страната намаляват. С цел да бъде опазена природата ни за поколенията, този сектор на икономиката трябва да се насочи към промишлено отглеждане на билки. Използването на билки и подправки в промишлеността се увеличава в световен план.

На практика пазарът на билки е неограничен.

Те намират приложение в производството на храни и хранителни добавки, козметични продукти, парфюми и одеколони, хапчета за отслабване, таблетки засилващи потентността. Влагат се в козметиката за препарати за кожа, маски за лице и коса, боя за коса, къна и много други.

Бизнесът с билки е много перспективен за нашата страна. Това се дължи на благоприятното географско разположение на страната и богатия и разнообразен терен и почви. те позволяват промишлено отглеждане на над 300 вида билки. При брането на билки от естествени находища се спазват редица ограничения и забрани. целта им е опазване на природата и растителното многообразие. При култивирането на тези растения и промишленото им отглеждане ограничения няма. Това е най-печелившият начин за развитие на билкарството и за създаването на обработваеми площи с билки. Голяма част от растенията са непретенциозни към почвите. Това ги прави подходящи към засаждане и на бедни и пустеещи земи.

Все повече се разширява асортимента на предлаганите семена, разсад, посадъчен материал, технологии и консултации по отношение на култивирането на билките.

Има функциониращи борса за билки, регистрирани фирми и пунктове за изкупуване, както и на някои видове субсидии и кредити. На пазара вече могат да се намерят изкуствени сушилни – електрически или нафтови, които да се ползват за възможно най-бързото изсушаване на билките, което спомага за производството на първокачествени сушени билки с висока изкупна цена. Важен етап в този бизнес е съхраняването на изсушените билки, до момента на предаването им на фирми, изкупуващи билки. Растенията трябва да се съхраняват поотделно , по възможност в различни помещения, за да не се сместват ароматите им, както и да се съхраняват отровните билки, отделно от неотровните.

За успеха на подобно начинание и за осигуряване на възможност за добра печалба, задължително е да се познават добре особеностите на билката, която ще се отглежда. Всяко растение има собствени изисквания към отглеждане, правила за бране, сушене и опаковане, за да запази качествата си и от там – висока цена. Трябва да се спазват стрикно времето и начина за бране и за обработка на растенията. Всяка година се издават допълнителни указания, норми и инструкции, касаещи този бранш, които е необходимо да бъдат следени постоянно, за да си осигурите актуално производство на търсена продукция, с високо качество и осигурен пазар.

 

Сродни публикации