Отглеждане и прибиране на спанак » Съвети в земеделието

януари 30, 2023

Отглеждане и прибиране на спанак

Акценти

  • С настъпването на месец октомври вече може да запонче прибирането на засетия през лятото спанак

Грижи през вегетацията.

Когато се образуват 2-4 листа е необходимо да се извърши подхранване на растенията с 10-15 кг/дка амониева селитра. След това почвата се разрохква. В случаите, когато посевът е много гъст следва да се направи прореждане, за да останат растенията на 10-12 см едно от друго.

Презимувалият спанак трябва да се подхрани възможно най-рано през пролетта. За целта се внасят по 20-25 кг/дка амониева селитра и след това почвата се разрохква.

Когато спанакът е засят през пролетта не е нужно да се подхранва, ако преди сеитбата му са внесени торове. Необходими са му едно прекопаване и поливки при засушаване.

При късно засяване презимувалия спанак се изтегля под въздействието на температурните промени в края на зимата и началото на пролетта. Това може да се избегне, ако веднага след прибиране на предшественика му почвата се подготви за сеитбата на спанака. Към нея трябва да се премине при наличието на подходящи условия за поникване на семената. Там където спанакът е изсъхнал заради изтеглянето е необходмо да се извърши подсяване.

Прибиране  на спанака.

С настъпването на месец октомври вече може да запонче прибирането на засетия през лятото спанак. То може да продължи през целия месец.

През февруари и март е готов презимувалият спанак, а този, който сме засели през пролетта може да бъде прибран през април и началото на май.

При самото бране растенията се отрязват под най-долните розетни листа. След това се почистват от кал, повредени и засъхнали листа.

Важно е да се отбележи, че влажният спанак може да загние бързо, ако не се съхранява правилно.

При ранния есенен и пролетен спанак добивите са между 600-700 кг/дка, а от презимувалия  – 1 200-1 500 кг/дка.

 

Сродни публикации