Отглеждането на ориз става все по-скъпо занимание » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

Отглеждането на ориз става все по-скъпо занимание

Акценти

  • От април до юни цената се е понижила до 506,40 лв/т

В Пловдивско започнаха реколтирането с надеждата изкупната цена на културата да не падне заради срива на турската лира

Земеделските стопани в Пловдивско започват прибирането на реколтата от ориз. Предстои им да обработят 63 200 дка. Преди дни са стартирали работа производителите в община Марица, Родопи и Съединение. След тях това ще направят в Пловдив, Калояново и Раковски. До момента, съвсем в началото на кампанията средният добив е 631 кг/дка.

От януари до март тази година оризовата арпа се е търгувала на цена 513,48 лв/т., като тя е била от предната реколта. От април до юни цената се е понижила до 506,40 лв/т. Според предварителните прогнози, до края на реколтирането тя няма да надвиши 550 лв. Към момента тревогата на производителите е относно бъдещите им търговски отношения с Турция. Страната е един от основните потребители на български ориз, а заради срива на лирата е напълно възможно цените да се понижат допълнително.

И тук вноса на чужда продукция оказва влияние на родните земеделци. Хората, които отглеждат ориз споделят, че кризата не е само у нас. Проблемите са в световен мащаб. Изкупните цени на продукцията са ниски. Варират от 0,45-0,50 лв/кг за оризова арпа. Внасят се количества чужда продукция. Контрол липсва и загуби от това има основно за сметка на производителите. През последните години хората в бранша усещат осезаемо тази негативна тенденция.

Чуват се различни мнения, според които би било добре оризът да бъде разглеждан като чувствителна култура. По данни на производителите разходите им надвишават тройно, дори четворно финансовите средства влагани в отглеждането на пшеница, царевица, слънчоглед или някоя друга масова култура. В случай, че статутът на културата бъде сменен, родните производители ще имат възможността да получават финансова помощ при по-лек режим.

 

Сродни публикации