Осъдиха Monsanto заради още един опасен хербицид » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Осъдиха Monsanto заради още един опасен хербицид

Акценти

  • В случая на френския земеделец не става дума за глифозат, а за хербицид с наименованието Lasso

Френски фермер спечели дългогодишна съдебна битка.

Нова присъда срещу Monsanto този път във Франция. Апелативният съд в Лион защити земеделецът Пол Франсоа, който е станал жертва на отравяне с пестициди.

В отговор на съдебното решение от Bayer обмислят какво да предприемат. От компанията продължават да твърдят, че препаратите им не представляват опасност за човешкото здраве. Те обаче трябвало да се използват според дадените на етикетите указания.

В случая на френския земеделец не става дума за глифозат, а за хербицид с наименованието Lasso. Неговата активна съставка е алахлор. Той беше забранен и изчистен от търговската мрежа във Франция през ноември 2007 г.

В края на април 2004 г. френският земеделец, които се занимава с отглеждането на зърнени култури е получил сериозно натравяне с хербицида. Негативното му въздействие е засегнало нервната и имунната му система и той е преминал болнично лечение.

През 2010 г. е спечелил и друго дело, тъй като беше отказано болестта му да бъде квалифицирана като професионална.

В делото си срещу Monsanto той се уповава на становището си, че компанията е знаела за токсичността на продукта.

След дълга съдебна битка на 11 април 2019 г. апелативният съд в Лион застана на страната на френския земеделец. Така Monsanto получава критики, че върху етикетите не е посочена информация за опасността от работата с препарата в и с резервоари.

Към момента французинът е получил 50 000 евро за съдебните разноски.

 

Сродни публикации