Осъдиха земеделец заради злоупотреби с европари » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Осъдиха земеделец заради злоупотреби с европари

Акценти

  • За 140 738 кв.м. земеделецът неправомерно е получил финансиране в размер на 7 160,95 лв.

Обвиняемият е получил финансиране без да има правно основание за това.

Земеделски стопанин получи наказание лишаване от свобода-условно. Той е представил неверни данни, за да получи финансово подпомагане от европейските фондове. Състав на Окръжен съд-Габрово одобри споразумение между прокурор при Окръжна прокуратура-Габрово и защитника на обвиняемия, който е от с. Столът, Община Севлиево.

Съгласно споразумението земеделецът се признава за виновен. Той е представил неверни данни пред Общинската служба по земеделие в Севлиево. Това се е случило на 2 април 2014 г. Според предоставените от него данни, въз основа на сключен договор за наем, е имал правно основание да ползва определени земеделски земи.

Той е заявил за подпомагане земи в размер на 276 400 кв.м. Договорът за наем е бил сключен само за 135 662 кв.м. от тях. Останалите 140 738 кв.м. фермерът не е имал право да ползва.

Именно за тези 140 738 кв.м. той е получил финансиране в размер на 7 160,95 лв. Средствата са му изплатени от Европейския фонд за гарантиране на земеделието. Пред съда са представени доказателства, че обвиняемият е възстановил сумата на ДФ „Земеделие“.

За извършеното престъпление и на основание чл.248а, ал.5, във вр. с ал.3 и ал.2 от НК и чл.55 от НК на Х.Х. земеделецът получи наказание от 1 година „лишаване от свобода“. На основание чл.66 ал.1 от НК изпълнението на същото бе отложено с изпитателен срок от 3 години.

Одобреното споразумение има последиците на влязла в сила присъда.

 

Сродни публикации