Остават високи цените на българските домати » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Остават високи цените на българските домати

В разгара на лятото в доматите на българския пазар са скъпи. Цената на зеленчука българско производство тръгна плавно нагоре и прогнозите са, че ще продължи да се повишава. Причината е, че реколтата е съсипана от обилните дъждове и падналите градушки.

Най-дефицитната стока на борсата в Първенец е доматът. Цената му на едро достига до 1,50 лв. Розовите домати пък се търгуват за 2 лв.

„Валежите, които се изляха в края на май, юни месец, влошиха изключително много реколтата, в момента доматите поскъпват и ще продължат да поскъпват, тъй като загубите са големи за земеделските производители”, обясни организаторът на стоковото тържище в Първенец Радослав Насков.

Обичайно по това време производителите карат с тонове домати на тържището. Днес домати се намират с много търсене.

„Неблагоприятна дъждовна пролет, много болести и няма домати – много труд за нищо. За изкарване не може да се говори, има още малко домати, сметката накрая”, обясни производителят Иван Василев.

Заради липсата на български домати вносът се засилва – гръцкият и турският домат се продават на борсата за 1,20 лв.

Земеделски производители от село Маноле, където традиционно се отглеждат домати, също се оплакват от лошата година. Петя Стоянова е успяла да опази продукцията си, защото гледа домати под оранжерия. Въпреки това се зарича да се занимава със земеделие за последна година.

„Според мен е нерентабилно, гледаш, грижиш се и не знаеш за какво – климатичните условия, градушка може да мине, влагаш много и не си защитен”, обясни Петя Стоянова.

Както много производители и Петя е насадила нови домати. Ако успее да ги опази, ще бере първата продукция в края на август, началото на септември. Това означава, че тази година правенето на зимнина ще закъснее.

 

За автора

Сродни публикации