ОСП отново беше в центъра на дискусиите » Съвети в земеделието

юли 24, 2024

ОСП отново беше в центъра на дискусиите

Акценти

  • На заседанието бяха определени още и възможностите за риболов в Балтийско море, които ще бъдат допустими през 2019 г.

Дискутират се анализите направени върху новия модел за прилагането й

Продължават дискусиите относно промените на Общата селскостопанска политика (ОСП). В Люксембург, на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство присъства и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева. Тя обясни, че страната ни одобрява гъвкавостта, която осигурява новия модел на прилагане на ОСП. Паралелно с това обаче се увеличават и задълженията на държавите-членки. Наложително е да не се затрудни допълнително прилагането на директните плащания.

По време на заседанието беше изложен доклад, който има за цел да представи и опише резултатите от анализа на предложения нов модел за прилагане на ОСП. Зам.-министър Кръстева отново е повдигнала въпроса за преходната национална помощ. Анализ по него в доклада не е направен.

Друга наболяла тема за страните-членки на ЕС е болестта Африканска чума по свинете. Бяха обсъдени възможностите за сътрудничество, методите за борба със заболяването и актуалното състояние в отделните страни в Съюза и извън него.

На заседанието бяха определени още и възможностите за риболов в Балтийско море, които ще бъдат допустими през 2019 г. Всяка година се определя размера на Общия допустим улов и квоти. Така се цели постигането на Максимален устойчив улов. Именно той е в основата на Общата политика в областта на рибарството на Съюза до 2020 г.

Обсъдени бяха още и две общи кандидатури на ЕС за генерален директор на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО). Австрийското председателство изясни какви са резултатите от неформалните преговори проведени до момента. Още по време на Българското председателство тази година започна работата по идеята за издигане на единна кандидатура на ЕС за поста.

Испанската делегация представи номинацията си за нов генерален директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) и призова държавите членки за подкрепа при поредното гласуване.

 

Сродни публикации