Особености при средно ранното полско производство на домати » Съвети в земеделието

юли 25, 2024

Особености при средно ранното полско производство на домати

Акценти

  • Необходимо е до плодообразуването да се извършва напояване с по-малки поливни норми и през по-големи интервали от време

Изнасяне на разсада на постоянно място.

У нас средно ранното полско производство на домати се организира с производство на разсад. За целта могат да се изберат различни сортове.

Изнасянето на разсада на полето за средно ранните домати е добре да се направи след избор на подходящите за целта почви. Те трябва да са влагоемки, с добра структура и високо съдържа­ние на хранителни вещества. Подходящи предшественици са краставиците, лукът, зимните житни и бобо­вите култури. За засаждането на растенията на постоянно място е подходящ периодът от 5 до 15 май. Препоръчително е да се спазва следната схема: 80×30 см редово. Разсаждането се извършва ръчно, а паралелно с него се прави и поливане.

Преди разсаждането е необходимо да се подготви почвата. За целта трябва да се извърши дискуване с тежки брани след предшественика на 10-12 см дълбочина. Прави се дълбока оран на 28-30 см. Преди засаждането се извършва култивиране или фрезоване на 12-15 см. След това се оформят и лехи. Извършва се наторяване на почвата с 4-6 т/дка оборска тор. Важно е по време на разсаждането разсадът да бъде с къси междувъзлия и с добре оформена коренова система.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации