
Акценти
- Увеличаване броя на предивременните странични клончета, които носят желаните плодни /цветни/ пъпки можем да постигнем чрез лятна резитба
Плодовете на кайсията съчетават добри вкусови качества с висока биологична стойност. Те са желани за консумация в прясно състояние и преработени в нектари, компоти и сушени. Ядките на кайсията не отстъпват по хранителна стойност на тези от орехоплодните овощни видове. Тези качества, заедно със сравнително по-леката растителна защита и осигурения пазар я правят предпочитана за отглеждане от любителите овощари и частни стопани.
Трудностите при разпространението и отглеждането на този овощен вид са свързани със специфичната му биология. Налице е известна несигурност в получването на ежегодна реколта, в резултат на ранния цъфтеж. Друг основен проблем е загиването на голям брой дървета след първите няколко плододавания. Това явление се наблюдава по-често в Южна България и районите, където зимата е прекъсвана от продължителни затопления.