Акценти
- Голямо предимство на продукцията от облагородените орехи е значително по-високият рандеман на ядки
Орехите са едни от най-ценните и най-дълго плододаващите овощни видове. Приложение в живота намират почти всички части и органи на растението (плодовете, дървесината, пистата, кората и пр.). Може би поради това народът го нарина „дърво комбинат“.
Хранителен състав
Ядките на ореховите плодове имат висока хранителна стойност. Те съдържат мазнини (до 76.66%), белтъчини (до25%), въглехидрати (до 13,35%) и др. Според Гроздов (1965) 100 г ядки осигуряват денонощна потребност на човека от мазнини и 1/6 част от необ-ходимите белтъчини. Дорофеев (1950) смята, че по калоричност те превъзхождат 3 пъти хляба, 7 пъти картофите и 15 пъти млякото. По данни на Института по овощарство – Пловдив в състава на ореховите белтъчини влизат 18 аминокиселини. Най-висока концентрация имат незаменимите аминокиселини лизин, треонин, метионин и валин.