Оранжерийно отглеждане на домати » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Оранжерийно отглеждане на домати

Акценти

  • В оранжериите с единично покритие плодовете започват да се берат в края на май, а с двойно и тройно покритие- 1-2 седмици по-рано

Отглеждането на домати може да бъде разделяно според периода на отглеждане и срока на узряване на плодовете. При оранжерийно отглеждане на домати то може да бъде ранно пролетно или късно есенно, като и двата вида са приложими при отопляеми и неотопляеми оранжерии.

 

Ранното производство в неотопляеми оранжерии протича от месеците март до юли. Подходящи сортове за целта са среднорастящите сортове:

Балка, Марица 25, Медина, Топкапи, Ройал Флъш, Адора, Жар, и Прекос.

 

Производство на разсад:

В оранжериите с биологично отопление се вграждат парници или тунелни покрития, широко 150 см и дълбоки 60 см за гъстия и 40 см за пикирания разсад. Парниците се зареждат с добре загрято биотопливо, върху което се поставя торово-почвена смеска с дебелина на пласта 15 см за гъстия и 20-25 см за пикирания разсад в саксии.

Семената се обеззаразяват чрез накисване за 25 минути в 0.20% разтвор на флоузан, като след това се промиват с чиста вода и се подсушават на проветриво място.

Засяват се по 3 г/кв.м семена на дълбочина 1-2 см 65 дни преди засаждане на растенията на постоянно място. Поддържа се температура от 16-20 градуса по С през деня и 10-12 градуса по С през нощта, а влажността на въздуха се поддържа 60-65%. При поява на болестта сечене, се полива с 0.05%-ов бордолезов разтвор, мерпан-0.2%, или се напрашва с дървесна пепел. Разсадът е готов за пикиране 15-20 дни след поникването. Пикира се във фаза 2-ри лист в пластмасови саксии с диаметър 10 см, пълни с хранителна смеска. За целта се използват и полиетиленови ръкави с диаметър 8 см или торфени кубчета с размери 8х8х8 см. За пикирания разсад се поддържа 1-2 градуса по С по-висока температура, отколкото при гъстия, а влажността на въздуха 65%.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации