Опростяването на ОСП е много трудна задача » Съвети в земеделието

юли 16, 2024

Опростяването на ОСП е много трудна задача

Акценти

  • Още през 2017 г. у нас беше дадено началото на дебат относно приоритетите и съдържанието на ОСП

Приети или не, регламентите по ОСП няма да забавят плащанията към земеделците

Вчера се състоя Петата среща на земеделските камари от регион „Три морета“. Страната ни за първи път е домакин на събитието и то благодарение на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Откриването му постави министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Пред гостите той обясни, че е много вероятно регламентите за Общата селскостопанска политика след 2020 г. да не бъдат одобрени в мандата на този Европейски парламент. Дори и това да се случи няма да има забавяне на плащанията към земеделските стопани.

Сред участниците във форума имаше представители на земеделските камари и организации от Литва, Полша, Румъния, Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия.

земеделска земя

От думите на министър Порожанов стана ясно още, че опростяването на ОСП е сложна задача. Очакванията това да се случи са големи, но обхвата на политиката е твърде голям.

Още през 2017 г. у нас беше дадено началото на дебат относно приоритетите и съдържанието на ОСП.  Не са спрели и разговорите за запазване размера на бюджета за земеделие и през следващия програмен период. Направени са и първите стъпки за т.нар. външна конвергенция или сближаване на нивата на плащания между страните-членки. Очаква се конкретните финансови параметри да станат ясни чак след приемането на Многогодишната финансова рамка. Това трябва да се случи до края на годината.

 

Сродни публикации