Опасни ли са колбасите за здравето на децата » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Опасни ли са колбасите за здравето на децата

Акценти

  • В режима на децата е препоръчително да включваме чисти меса с ясен произход

В търговската мрежа у нас вече се предлагат всевъзможно колбаси и месни деликатеси.

Зачитайки етикета прави впечатление процентното съдържание на месото, много Е-та, подобрители, овкусители и съставки, които в ежедневието си дори не бихме сложили в ястията си. Така на практика излиза, че се храним с много химия, отпадъчни месни продукти, мазнини, подправки, сол и твърде малко месо, което често е с неясно качество и произход.

Според учените подобни продукти трябва да бъдат изключени или поне сведени до минимум в детското меню. Те могат да бъдат изключително опасни за крехкия организъм на едно дете. Химичните съставки в колбасите могат да причинят алергични реакции, храносмилателни разстройства, напълняване и други проблеми.

В режима на децата е препоръчително да включваме чисти меса с ясен произход, без излишни мазнини, по възможност нетлъсти. В детското меню също не бива да има много пържени и панирани мръвки. Тяхната прекомерна консумация може да доведе до нарушения в работата на бъбреците, заради увеличения прием на протеин.

Много често децата са привлечени по-скоро от вида на храната, а не от качествата и здравословните й ползи. Те лесно привикват към вкуса на пържените и панирани мръвки във веригите за бързо хранене. Заедно с тях пък сандвичите с колбас също не остават незабелязани. Лошото е, че месните продукти в тези храни често са с ниско качество. По тази причина специалистите по хранене съветват да приучаваме децата си към вкуса на здравословно приготвените меса и деликатеси. Домашните продукти или тези с ясен и чист от добавки състав са за предпочитане. Те трябва да бъдат похапвани в умерени количества, за да не създадат проблем с наднорменото тегло при малчуганите.

 

Сродни публикации