Опазване на оранжерийните краставици от болести » Съвети в земеделието

май 22, 2022

Опазване на оранжерийните краставици от болести

Акценти

  • Фузарийното гниене се проявява 1 – 2 месеца след разсаждането на краставиците и по-рядко се наблюдава по млади растения

Краставиците, отглеждани в оранжерии страдат както от инфекционни болести, така и от неинфекциозни, които са резултат от влошаване на факторите на околната среда. За развитието си тази култура изисква много влага и топлина и всяко отклонение от оптималния температурен и воден режим води до смущения в растежа им, които те преодоляват бавно за разлика от другите култури, т.е те страдат най-много от климатичните стресове.

 

ПОВРЕДИ ОТ ЗАНИЖЕНИ ТЕМПЕРАТУРИ

 

Ако в оранжерията се задържи по-дълго време температура под 15°С, в областта на кореновата шийка на краставичните растения започва пожълтяване и загниване на кората. Те изостават в развитието си и продуктивността им силно намалява. Ако условията са благоприятни за растеж и развитие, растенията образуват много плодове. Но едно захлаждане на времето само за няколко дни и заоблачаване, води до бързо окапване на младите завръзи Една част от останалите плодове спират да нарастват, докато премине този стрес. След това те започват бавно да растат, но месото им е грубо, понякога кисело и стават негодни за консумация. Това са някои от неинфекциозните болести.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации