Опазване на зелевите култури от неприятели » Съвети в земеделието

април 13, 2024

Опазване на зелевите култури от неприятели

Акценти

  • Доматите, засети в близост до зелевите посеви, действат репелентно (отблъскващо) на листните въшки

Септември е критичен за опазване на зелевите култури от неприятели

Зелето и карфиолът са основните зелеви култури у нас и зеленчукопроизводителите имат практически умения за отглеждането им. Засилва се потребителският интерес към броколито, брюкселското зеле китайското и пекинско зеле, савойското, алабаша и др. Климатичните условия у нас са много подходящи за отглеждането им. Те са устойчиви на ниски температури (до минус 3 и 5°С, дори до минус 10°С), издържат на есенните слани, влаголюбиви култури са, развиват се добре на плодородни почви. В зависимост от изискванията им се отглеждат по технологии за ранно, средно ранно и късно производство. През септември се прилагат технологиите за късно производство.

Успешното им отглеждане зависи от опазването на продукцията от болести и неприятели, като броят на неприятелите е много по-голям. Зелевите култури биват нападани от ларвите на зелевата муха, телените червеи, от хоботните бръмбари, кръстоцветните бълхи, зелевия молец, зелевата нощенка, зелевата листна въшка, рапичния цветояд.

Зелевата листна въшка (Brevicorynae brassicae L.)

Тя има максимум в намножаването от средата на август до средата на септември. Неприятелят напада всички видове зеле и нанася сериозни поражения. Въшките се заселват в плътни колонии по вегетационния връх, цветоносните стъбла, младите листа. Те се хранят от там, като смучат растителен сок, но също така пренасят и вирусни болести.

Останалото съдържанието е само за регистрирани потребители. Моля Влезте в профила си.
 

Сродни публикации