Опазването на пчелните семейства е неразрешим проблем » Съвети в земеделието

май 19, 2024

Опазването на пчелните семейства е неразрешим проблем

Опазването на пчелните семейства е проблем и той ще си остане винаги такъв, това е едно създание, без което не можем, споделят пчелари.  ”Страничните влияния, и то преди всичко човешката намеса, винаги е била отрицателна спрямо живота на пчелните семейства. Основното в пчеларството, това е да можем да създадем достатъчен брой пчелни семейства, които да приемат това, което природата дава. Но когато ги тровим някой път, реколтата, резултатите са слаби“, допълват производителите.
По думите им, селското стопанство винаги се е субсидирало от държавата, отпускат се и средства от Европейските програми, но се допускат много сериозни грешки от контролиращите органи, а това от своя страна оказва сериозно влияние върху развитието на пчеларският бизнес и добива на мед. „Страничните влияния, и то преди всичко човешката намеса, винаги е била отрицателна спрямо живота на пчелните семейства“, казват те.
Производителите обесняват, че сезонът оказва влияние на медодобива в различните райони. „Цветята се влияят от температурата на въздуха. Средната дневна температура трябва да бъда над 22 градуса, защото тогава почти всички цветя отделят сладък сок. Ние се влияем от температурата на морето и първата паша- цъфтежи на дървета. Те не отделят за мед толкова сладък сок, защото няма такава температура, но те пък отделят цветен прашец“.
Изкупната цена на меда в момента е около 5.50 лв., което е задоволително, в сравнение с предходни години, когато цената е била едва 2 лв. 

 

За автора

Сродни публикации