Около 50% е сивият сектор в млекопроизводството » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Около 50% е сивият сектор в млекопроизводството

Проблемите на българските млекопроизводители са заради лошо договорените условия с Европейския съюз и големия процент на сивия сектор в бранша.
От няколко дни в Европа има масови протести на фермери. Протестите в Брюксел са били едни от най-мащабните. Исканията на местните земеделци са да бъдат отпуснати допълнителни средства за сектора от страна на правителствата на ЕС. Поводът за протестите е заседанието на Съвета на министрите на земеделието за проблемите в млечния сектор. Според последната информацията от Брюксел ЕС ще отпусне около 500 млн. евро помощ за фермерите.
Проблемите у нас са аналогични. Страната ни чака разрешение от Европа за допълнително подпомагане на млечното животновъдство – държавна помощ.
Начинът, по който се дават субсидиите за млекопроизводителите у нас досега, по никакъв начин не стимулират излизането на светло на сивия сектор. До момента тя се дава на глава животно, в Румъния например е на литър мляко.
За България за миналата година са изкупени около 500 хил. тона краве сурово мляко, а по статистика на сектора се произвеждат около 1 млн. тона мляко. "Това означава, че около 50% е в сивия сектор – мляко, което не е обявено и не е преработено, а е отишло на пазара. Ситуацията е от 10 години и повече", споделят млекопроизводители.
Важно е европейските средства да бъдат продължение с национални и отпускането на средства не трябва да е еднократно, а да бъде дългосрочна политика, смятат производителите.
В момента цената на качествено мляко у нас е между 55-65 ст. за литър, в Холандия е 27 евро цента. Цената е почти съпоставима с българската, но не е съпоставима спрямо субсидиите, които получават холандския и български фермер.Тяхната субсидия е над 50% от тази, получавана от нашите млекопроизводители.

 

За автора

Сродни публикации