Около 20 000 домакинства от Североизточна България са подали заявления за отопление с дърва » Съвети в земеделието

юни 02, 2023

Около 20 000 домакинства от Североизточна България са подали заявления за отопление с дърва

Акценти

  • Експертите на Североизточното държавно предприятие съветват хората сега да си купят дърва за горене, за да могат до началото на зимата да изсъхнат

Общо 19 379 домакинства от Североизточна България са подали заявления към териториалните поделения на Североизточното държавно предприятие за отопление с дърва.

Те са поискали 159 428 кубически метра дърва за огрев. Това съобщиха от пресцентъра на предприятието.

Над 12 000 семейства вече са получили дървата си. За да удовлетворят нуждите им, в стопанствата са добити 108 036 кубически метра дърва за огрев. Снабдяването е ритмично. Поделенията продължават да приемат заявления. На временен склад в стопанствата има добита дървесина и заявките се изпълняват бързо.

Експертите на Североизточното държавно предприятие съветват хората сега да си купят дърва за горене, за да могат до началото на зимата да изсъхнат. Това ще доведе до отделянето на по-малко сажди и други вредни вещества. Горенето на добре изсушени дърва води и до спестяване на пари за отопление. Мокрите дърва пък тлеят дълго. В помещенията се отделят вещества, които са вредни за здравето на хората, с по-малка калоричност са и осигуряват по-малко топлина.

Употребата на дърва с влажност над 50 процента води и до натрупването на повече сажди и катрани по комините на сградите. През последните години често заради тези отлагания, през отоплителния сезон, възникват и пожари, уточняват от пресцентъра на СИДП.

От там допълват, че голям проблем създава използването на недостатъчно изсъхнали дърва за горене в Шумен. Градът е заобиколен от скален масив и през зимата, заради ниското налягане, се образува смог, който се задържа над населеното място в продължение на седмици.

 

За автора

Сродни публикации