Около 20 земеделци от района на Сандански не могат да получат субсидия, заради административни грешки » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Около 20 земеделци от района на Сандански не могат да получат субсидия, заради административни грешки

Около 20 земеделци от района на Сандански не могат да получат субсидия по програмата за подобряване качеството на българските плодове и зеленчуци, заради административни грешки. Това съобщи Кирил Писков, залелнчукопроизводител и член на Управителния съвет на сдружението на местните земеделци „Югозапад 2013”. Той обясни, че произведените от тях зеленчуци са окачествени от представител на Областната дирекция по безопасност на храните – Благоевград, но някъде в администрацията се е получила грешка, тъй като парцелът, в който е произведена стоката, е описан като недопустим за участие. „Недопустими означава пустеещи, неподържани земи. Ние имаме документ, че сме произвели стока – качествена, сертифицирана от техни служители. Сега не можем да си вземем тези елементарни 8 стотинки. Може би сме ощетени, защото не мълчим и протестираме – не знам. Само по една схема получаваме субсидия и тя не е изготвена правилно или поне не от компетентни хора. Европа дава пари за развитие на селските райони, а от административни грешки те не стигат до нас. Трагично е положението”, оплака се Кирил Писков.
Днес от местното земеделско сдружение ще се срещнат с представители на Фонд „Земеделие”, за да се опитат да разрешат проблема, който по думите им, не е само един и не е от скоро. „30 години никой не работи в посока земеделие и конкретно зеленчукопроизводство. Няма субсидии, няма политика. Земеделците бавно загиват”, каза още Кирил Писков.

 

За автора

Сродни публикации