Около 100 млн. лв. от изплатените през януари 950 млн. лв. по СЕПП са без правно основание » Съвети в земеделието

юни 14, 2024

Около 100 млн. лв. от изплатените през януари 950 млн. лв. по СЕПП са без правно основание

Около 100 млн. лв. от всички изплатени през месец януари 950 млн. лв. по схемата за единно плащане на площ по Програмата за развитие на селските райони не са покрити с правно основание,коментира зам.-министърът на земеделието Васил Грудев. 

С промените в  Закона за подпомагане на земеделските производители и Закона за собствеността и ползването  на земеделските земи това повече няма да се допуска, каза той.

В разговора с Милена Милотинова Васил Грудев съобщи, че България може да загуби около 130 млн. евро по Програмата за развитие на селските райони в периода 2007-2013 г. Той уточни, че тези средства не са усвоени и за това риска да бъдат отрязани е голям.

„Дай боже да останем с тези 130 млн. евро, тъй като тази година е последна за разплащане на средствата от старата година. Декември трябва да приключат всички проекти. Дотогава те трябва да бъдат и разплатени. Дай боже да се ограничим до тези 130 млн. лв. загуби“, каза Васил Грудев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни, че през новия програмен период по Програмата за развитие на селските райони страната ни може да получи от Европейската комисия 2,3 млрд. евро. Тя предстои да бъде одобрена в средата на 2015 година.

Само по първата мярка – „Инвестиции в материални активи“ до края на  програмния период (2014 2020 г.)  4062 земеделски стопани ще бъдат подпомогнати за закупуване на нови машини, но не само това . С парите ще може  да се модернизират ферми и строят нови. Парите ще позволят да се изградят нови поточни линии и малки преработвателни мощности, магазини, нови насаждения на овощни градини“, уточни още Васил Грудев.

 

За автора

Сродни публикации