Одобриха тарифните квоти за ЕС-27 » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Одобриха тарифните квоти за ЕС-27

Акценти

  • След Брекзит списъкът на ЕС в рамките на СТО вече няма да се прилага по отношение на Обединеното кралство

ЕС и Обединеното кралство ще си разделят съществуващите количества на обвързващите тарифни квоти

Днес посланиците към ЕС постигнаха съгласие относно проекта на списъка на тарифни квоти, които ще се прилагат от ЕС след Брексит. Списъкът ще трябва да бъде договорен с Европейския парламент, преди да стане част от правото на ЕС. Това се казва в прессъобщението на Съвета на ЕС.

Оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС има последици. Те надхвърлящи двустранните отношения между ЕС и Обединеното кралство. По-специално засягат поетите от тях задължения съгласно Споразумението за създаване на Световната търговска организация (СТО).

Съществуващите количества на обвързващите тарифни квоти на ЕС в рамките на СТО за селскостопански стоки, рибни продукти и промишлени стоки бяха въведени въз основа на факта, че Обединеното кралство е държава — членка на ЕС, и представлява част от пазара на ЕС. След Брекзит списъкът на ЕС в рамките на СТО вече няма да се прилага по отношение на Обединеното кралство.

Корекцията на обвързващите тарифни квоти на ЕС в рамките на СТО води до разделяне на съществуващите количества между Обединеното кралство и ЕС. Това ще се случи въз основа на предишни търговски модели.

Съ

ЕС ще трябва да проведе преговори с партньорите от СТО за всяка от тези тарифни квоти. ЕС трябва да бъде в състояние да пристъпи едностранно към разделяне на тарифните квоти за периода между оттеглянето на Обединеното кралство от ЕС и сключването на окончателно споразумение в рамките на СТО. Това е необходимо за поддържането на яснота и предсказуемост в многостранната търговска система.

 

Сродни публикации