Одобриха субсидии от 24.2 млн. лева за селскостопанска техника от ПРСР » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Одобриха субсидии от 24.2 млн. лева за селскостопанска техника от ПРСР

Средства ще получат 110 ферми с проекти по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР). Точният размер на одобрените вчера субсидии е 24 228 271 лв.
Повечето предложения са на растениевъдни стопанства, които отглеждат овошки, зърнени и маслодайни култури. Много от тях ще изградят системи за напояване и купят посадъчен материал, трактори, пръскачки, дискови брани, машини за привързване на лозя и др. Няколко ферми ще изградят складове за съхранение.
Със средства от ПРСР ще бъдат създадени нови насаждения с лавандула, биологични орехи, лешници и грозде. Кандидат от Хасковска област ще инвестира в подготовка и почистване на площи, както и в техника за създаване и отглеждане на биологична шипка. Подкрепен е и бенефициент за купуването на трактор за маслодайна роза. Субсидии ще получи и кандидат от област Сливен за отглеждане на дървото пауловния за биомаса.
Проектите в сферата на животновъдството идват предимно от кравеферми. Много от тях ще купят оборудване за покриване на стандартите на Общността за хуманно отношение към животните, както и на изискванията по нитратната директива (Директива 91/676/ЕИО
Три птицеферми, две овцевъдни и две свиневъдни стопанства също ще получат средства от ПРСР. Птицефермите ще инвестират в топлоизолация, фуражна кухня, оборудване за отглеждане на пуйки и клетъчно отглеждане на кокошки носачки на хале. По други четири проекта ще бъде закупен пчеларски инвентар и оборудване.

 

Сродни публикации