Одобриха предложението на българин за допълнителни 70 млн. евро от ЕС за борба с АЧС » Съвети в земеделието

февруари 24, 2024

Одобриха предложението на българин за допълнителни 70 млн. евро от ЕС за борба с АЧС

Акценти

  • Едно от предложенията има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване

Предложението за изменение на бюджета на ЕС бе направено от евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам през юли.

Комисията по земеделие и развитие на селските райони в ЕП (AGRI) одобри днес предложението в бюджета на ЕС за 2020 г., пише „24 часа“.

Идеята е да бъдат предвидени допълнителни 70 милиона евро за борба с АЧС.

Предложените поправки в проектобюджета на ЕС бяха внесени през месец юли от евродепутатите Иво Христов и Кармен Аврам (Румъния), членове на ресорната земеделска комисия.

Евродепутатите направиха две предложения:

  •  – за увеличаване с 50 милиона евро на перото „Фонд за спешни мерки, свързани със здравето на животните и растенията“;
  •  – 20 милиона евро – перото „Осигуряване на по-висок здравен статус на животните и висока степен на защита на животните в Съюза“.

Идеята на внесените изменения е Фондът за спешни мерки да разполага с по-голям финансов ресурс. Той ще бъде предоставян на държавите членки.

Оттам – на фермерите – за справяне с последиците от африканската чума по свинете.

Второто предложение има за цел да бъдат предвидени допълнителни 20 милиона евро за проучване. Да се разработи ваксина срещу африканскате чума по свинете. Към момента такава няма.

Комисията по земеделие се обедини и около позицията, че:

  • –  налице е сериозно въздействие на разпространението на африканската чума по свинете в няколко държави членки и голям брой регистрирани огнища от началото на 2019 г.;
  • –  изразява загриженост относно засегнатите големи свиневъдни стопанства, в които са били умъртвени десетки хиляди животни и изразява съжаление, че не са отпуснати средства за предотвратяване и борба с африканската чума по свинете, като подчертава, че за тази цел в бюджета на Съюза за 2019 г. са били предвидени 28 милиона евро; подчертава, че в бюджета на Съюза за 2020 г. следва да бъде включена най-малкото подобна сума;
  • –  отбелязва, че трети държави са инвестирали в научни изследвания за разработване на ваксина срещу африканската чума по свинете (ASF) и счита, че Съюзът следва да инвестира в научни изследвания и разработване на ваксина, което ще спомогне за спиране на разпространението и появата на африканска чума по свинете във възможно най-кратък срок.

Следва гласуване в бюджетната комисия на парламента.

Иво Христов изрази надежда –  предложените промени да бъдат част от исканията на Европейския парламент по време на преговорите за бюджета на ЕС за 2020 г.

 

За автора

Сродни публикации