Ограничиха окончателно чуженците от пазара на земи » Съвети в земеделието

май 20, 2024

Ограничиха окончателно чуженците от пазара на земи

Българските депутати изпратиха пореден негативен сигнал към чуждите инвеститори, като ограничиха възможността им да купуват земеделска земя. Изискването за уседналост от три години, което бе предложено от БСП на първо и второ четене в закона за собствеността на земеделските земи, бе удължено при окончателното му гласуване в пленарната зала в четвъртък. Депутатите приеха идея на "Атака" уседналостта да бъде пет години, като тя ще важи и за физическите лица, и за компаниите.

 

 

Пет години в България


След злополучния мораториум за покупката на земи от чужденци, който бе отменен от Конституционния съд в началото на януари, БСП внесе поправки в закона за собствеността на земите, изискващи уседналост от поне три години за купувачите на ниви.

По време на окончателно гласуване в зала обаче срокът за пребиваване в страната бе увеличен на пет години. Предложението дойде от "Атака", които между четенията на закона настояваха дори за седем години пребиваване. Петте години тогава бяха предложени от ГЕРБ.

С други думи – ограничението се подкрепя от всички парламентарни партии – БСП, ГЕРБ и "Атака", с изключение на ДПС. По време на заседанието Четин Казак, който е председател на правната комисия, обяви, че за текста има сериозни съмнения за противоконституционност и депутатите повтарят грешката с мораториума. Въпреки предупреждението гласуването продължи.

Така според финално приетите текстове физическите лица ще могат да купуват земя, ако са живели поне пет години в България. Фирмите пък ще придобиват такива имоти, ако работят в България повече от пет години или пък собствениците или акционерите им отговарят на това изискване.
Изискванията няма да се прилагат в случаите, когато земите са получени по наследство. Така депутатите частично решават проблема с българите, които са емигрирали.

 

 

Допълнителни ограничения


По време на окончателното гласуване на текстовете депутатите приеха и допълнителни ограничения за купувачите на ниви, предложени от различни партии между двете четения на закона. Едното от тях е, че земеделска земя не може да бъде притежавана от фирми, регистрирани в офшорни зони. Тази поправка бе внесена от ГЕРБ. Депутатите одобриха още и предложението земи да не се продават на фирми, които имат издадени акции на приносител. За тази промяна настояваха както от ГЕРБ, така и от БСП.

На петъчното си заседание депутатите трябва продължат да гласуват поправките в закона, сред които са още санкциите за нарушителите на изискванията за уседналост, които според предложението на земеделската комисия в парламента трябва да бъдат до 100 хил. лв.
Сред идеите е още увеличение на видовете компенсаторни инструменти, с които може да се участва в държавните търгове за нея и срещу което вече възрази Българската стопанска камара (виж карето), както и промени, даващи предимство на животновъдите при разпределянето на държавните пасища.

 

За автора

Сродни публикации