Ограниченията за вода в пилешкото може да отпаднат » Съвети в земеделието

април 22, 2024

Ограниченията за вода в пилешкото може да отпаднат

Въведените от МЗХ ограничения за съдържание на вода в пилешкото месо може да отпаднат.  Това предвижда проект за изменение на Наредба 32 за предлагането на месо от домашни птици, публикуван от агроминистерството.

В доклад на заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев се посочва, че така българското законодателство ще бъде в съответствие с правото на ЕС.

При проверки на пилешко месо през 2011 г. бяха открити проби с драстично високо съдържание но вода и солеви разтвори – от 27 до 51%. Освен това стана ясно, че някои фирми са продавали инжектираните продукти неправилно описани – на етикетите е пишело „месо“, вместо  „заготовка“.

През 2012 г. Министерството на земеделието и храните въведе ограничения за веществата, които се вкарват чрез инжектиране и центрофугиране на месото и те трябваше да са не повече от 4,3%.

Още тогава от Асоциацията на месопреработвателите възразиха, че се въвеждат изисквания, които са по-рестриктивни от европейските.

От доклада на Гечев става ясно, че промяната е в резултат на проведени срещи в МЗХ по инициатива на месопреработвателите. Според зам.-министъра с промените ще се създаде по-добра среда за търговията с птиче месо.

 

За автора

Сродни публикации