Ограничава се свободното движение на коне на територията на община Дупница » Съвети в земеделието

май 19, 2021

Ограничава се свободното движение на коне на територията на община Дупница

Мерките имат за цел да се намалят пътните инциденти.

Кметът на Община Дупница инж. Методи Чимев ще изиска със свое писмо до Областна дирекция по безопасност на храните -Кюстендил, списък на всички собственици на коне и техният брой на територията на града и селата. Причината за това са, зачестилите нощно време свободно движещи се коне в района над Парк „Рила” и в района на главен път Е-79.

Всеки един от животновъдите ще бъде официално предупреден за съответните наказателни и административни мерки. Справката със собствениците ще бъде предоставена и на полицейското управление в града. Неговите служители ще могат да установяват и санкционират собственика животните. За това съобщава Христо Апостолов, пресаташе на Община Дупница, цитиран от Радио „Фокус“.

33 собственици на коне в Дупница са санкционирани заради свободно движение на животните. Данните сочат, че в специално изградения общински обект са били заловени и прибрани 46 животни на 33-ма собственици. 22-ма от тях са от Дупница, а 9 от село Бистрица. За всяко животно, се плаща 20 лв за залавяне и 25 лв за престой до 24 часа.

За последния месец на миналата година са прибрани 8 коня на 3-ма собственици. „Свободно пуснатите коне през деня намаляха драстично, но за сметка на това продължават набезите вечерно време и най-вече през нощта, което създава предпоставки за пътни инциденти по улиците”, каза Христо Апостолов.

 

За автора

Сродни публикации