Овцевъдите отново обвиниха мандрите в картел » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Овцевъдите отново обвиниха мандрите в картел

От сряда сутринта изкупната цена на овчето мляко падна с 10 ст. на литър навсякъде. Това заявиха овцевъди. Те обвиняват още мандрите в картел, като съобщават, че ще сезират официално Комисията за защита на конкуренцията по въпроса.
Подозренията на производителите са, че целта е цената за литър да стане 1 лев. По думите им допреди намалението изкупната цена на овчето мляко се е движила между 90 ст. и 1.40 лв. за литър, като разликата в цените не означавало възможност за избор пред овцевъдите, тъй като за тях не е икономически изгодно да продават продукцията си в отдалечени от тях мандри. Овцевъдите винаги са настоявали, че тя трябва да бъде поне двойна и да се доближи до тази в Румъния и Гърция от по 1-1.20 евро на литър. Според тях е и необяснимо защо цената на млечните продукти расте, а изкупната на млякото пада.
Животновъдите няколко пъти настояваха за финансова помощ, но по думите на министъра на земеделието и храните Десислава Танева финансовата подкрепа на млекопроизводителите може да бъде само краткосрочна мярка, но не и дългосрочна. Според нея решението е в търсене на нови пазари в трети страни и в обединяването на самите производители, за да могат да получават по-добра цена за продукцията си при по-големите количества.
От години обаче овцевъдството върви стремително надолу, като от 10 млн. преди идването на демокрацията овцете в България в момента са останали едва около 1.3 млн. Производителите са предимно дребни и разпокъсани, с малки изключения. Страната загуби и много от класическите си пазари за износ на агнета на изток като Сирия, Ливан, Либия, където през 90-те години са се изнасяли по 6 млн. броя годишно. Традиционният турски пазар, за където износът през 2011 г. е бил за 96.3 млн. лв., се срина на 4 млн. лв. през 2013 г., тъй като няколко години беше затворен по решение на турската страна.

 

За автора

Сродни публикации