Овощари, вижте какво трябва да направите през декември » Съвети в земеделието

юни 20, 2024

Овощари, вижте какво трябва да направите през декември

Акценти

  • Обработката на почвата в овощните градини и около стволовете на единичните дръвчета в двора е една от най-важните есенни грижи за овощаря

Всички овощни видове, отглеждани у нас, през декември са във фазата си на естествения дълбок (задължителен) покой.

Отстрани така погледнато за овощаря сякаш няма работа. Но овощарят знае, че я има. Е, не е много, напълно съответства на късите и малко на брой хубави дни през месеца, но по-важното е, че голяма част от нея не търпи отлагане. Декември е преди всичко време за довършване на недовършеното през ноември и само някои неща може да се отложат за по-благоприятни дни.

Засаждането на овощни дръвчета

Напълно е възможно през декември, стига метеорологичните условия и състоянието на почвата да позволяват това. Има ли благоприятни дни, трябва да се използват, защото вкореняването ще е по-сигурно, отколкото през пролетта. Ако метеорологичните условия не позволяват, незасадените дръвчета трябва да се съхранят по най надежден начин – наредени в трап при взети мерки срещу наводняване и повреди от гризачи.

Остъргването на старата напукана кора

Тя се извършва и през декември, ако това не е направено до този момент. При невъзможност по някаква причина би могло тази работа да са отложи и за типичните зимни месеци, когато студ ще е сковал земята. За всеки случай е по-добре това да стане сега. Никога със сигурност не може да се знае какви пречки може да се появят. А избърза ли пролетта и времето се позатопли, много от зимуващите в кората неприятели ще са оцелели.

Намазването с варно мляко на стволовете и дебелите клони

Това е процес, който не бива да се отлага. Напролет губи своя смисъл на защитно средство срещу напукването и отделянето на кората от дървесината и появата на т. нар. секторялни измръзвания или мразобойни петна, а често и внезапно загиване на цели дръвчета.

Резници от френско грозде може да се засадят за вкореняване, но в началото на месеца. Колкото по-късно, толкова по незадоволителни резултати се получават. Те може да се съхранят във влажен пясък до пролетта, но трябва да са взети от храстите колкото е възможно по рано след листопада и не по-късно от първите дни на декември.

За набавянето на калеми за пролетно присаждане на овощни дръвчета и лози

Декември е подходящ момент. Може и по-късно, но зимните студове затрудняват тази работа. Случва се и пролетното затопляне да настъпи по-рано, сокодвижението да започне, а това не е подходящият момент за отрязване на калеми. През декември по-лесно се осигурява и правилното им съхранение.

Обработката на почвата в овощните градини и около стволовете на единичните дръвчета в двора е една от най-важните есенни грижи за овощаря. Ако досега това не е направено, декември е последната възможност. Пролетната обработка не заменя есенната.

Пръскането с двупроцентов разтвор срещу:

  • – къдравостта по прасковата;
  • – сачмянката;
  • – ранното кафяво гниене;
  • – други гъбни болести по костилковите овощни видове;

може да бъде извършено и през декември, ако по някаква причина това не е направено в най-подходящия момент – към края на листопада. Важно е температурата на въздуха да е над 4-5 градуса и да няма опасност разтворът да замръзне, преди да изсъхне по клоните и стволовете на дръвчетата.

 

За автора

Сродни публикации