Овладяна ли е чумата по ДПЖ » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Овладяна ли е чумата по ДПЖ

Акценти

  • В телата на животните може да се открият антитела само ако вече са боледували или са минали вакснация

Пробите на животните показват наличие на антитела, което според специалисти е признак на вече изкарано заболяване

Ограниченията заради чумата по дребните преживни животни продължават да държат изкъсо търговските взаимоотношения между производителите от засегнатите райони и потребителите в страната. До 28 декември ще останат в сила европейските рестрикции. Те засягат стопанствата в Странджанско. фермерите там нямат право да изнасят животните си за клане извън забранените територии. Това е допустимо единствено и само в случаите за незабавно клане. Забранено е и местенето на овцете и козите в различни обекти. Това е една сериозна спънка за стопаните, които са решили да си закупят нови животни. Закланите такива и произведеното мляко трябва да бъдат консумирани само в зона с рестрикции. Така, освен ограничаването на болестта, се свива и пазара за производителите.

Недоволство от наложените мерки не липсва. Те имат за цел да ограничат разпространението на болестта и да предпазят стопанствата в страната.

През миналия месец от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) сигнализираха за незаконни действия в град Болярово. Там ветеринари не бяха допускани да извършат проверка на животните във вторичното огнище на чума по ДПЖ. По тази причина от БАБХ потърсиха съдействието на прокуратурата. От там все още няма отговор или каквото и да било становище по въпроса.

По данни на специалисти чумата по ДПЖ продължава да се разпространява и в други населени места. При изследвания на пробите биват откривани антитела в животните. Това може да означава, че те или са боледували от чума или са минали ваксинация.

В интервю за предаването „Преди всички“ д-р Георги Чобанов обясни, че болестта не е повсеместно срещана у нас. За сега страната ни е свободна от нея. В телата на животните може да се открият антитела само ако вече са боледували или са минали вакснация. У нас тя е забранена, освен това ваксина за заболяването на пазара няма. В този ред на мисли се очаква животните да нямат антитела и да не са носители на вируса. Интересното в случая е, че когато се открият такива, това е просто сигнал за инфекция. Ако признаците не бъдат забелязани, животното може да преболедува изграждайки в тялото си антитела. След това вирусът не може да бъде открит при изследване на кръвна проба.

 

Сродни публикации