Обявиха три мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури" (ВИДЕО) » Съвети в земеделието

ноември 30, 2023

Обявиха три мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“ (ВИДЕО)

Акценти

  • Продължават и програмите за подпомагане на селското стопанство

Обявиха три мерки в подкрепа на сектор „Рибарство и аквакултури“.

Максималната помощ е до 80 хиляди лева. Това заяви на брифинг в министерски съвет министърът на земеделието Десислава Танева.

Подпомагане ще бъде отпускано и на гроздопроизводители в страната, обяви още Танева. Те ще получават по 303 лв. на декар.

Взето е решение и за подкрепа на производството на череши. Според Танева този сектор е добър и произвежда повече, отколкото се консумира в страната. На сектора ще бъдат предоставени 1 млн. лв.

От бранша заявиха, че са изправени пред сериозен проблем – освен спад в оборота, има и спад в търговията. Те се оплакаха, че имат стока, но няма на кого да я продадат. Доставки не се извършвали. От бранша се надяват, че отпускането на мерките и вдигането на забраната за туристически пътувания „ще започнат да се ядат цаца и миди по морето и бизнесът ще се възстанови“.

В България се отглеждат 20 вида риби, които са със стопанско значение, а се внасят над 100, които не виреят у нас. Рапаните и мидите били експортно ориентирани, тъй като не се консумирали в България. Масово рапанът се консумира в Румъния, в България той е деликатес. Основна на пазара у нас се предлага шаран и пастърва, но също и сом, толстолоп, есетрови риби.

 

 

За автора

Сродни публикации