Обявиха бедствено положение и в област Разград заради опасност от АЧС » Съвети в земеделието

април 25, 2024

Обявиха бедствено положение и в област Разград заради опасност от АЧС

Акценти

  • Бедственото положение в Разградска област ще продължи до 30 юли включително

Областният управител на Разград Гюнай Хюсмен откри и ръководи заседание на Областния щаб при бедствия и аварии във връзка с ограничаване и ликвидиране на болестта АЧС.

Целта е постигане на пълна координация и взаимодействие за предотвратяване възможността от възникване на огнища на африканска чума по свинете. Това съобщиха от пресцентъра на Областната администрация.

В края на заседанието след решение на щаба Гюнай Хюсмен обявиха бедствено положение поради реалната опасност от възникване на огнища на африканска чума по свинете в Разградска област. В заседанието участваха представители на седемте общини в областта и на институции. Всички единодушно подкрепиха предложението за обявяване на бедствено положение в областта.

От Областната дирекция по безопасност на храните обясниха, че в момента, през лятото, е пикът на заболяването. Ако в този период не допуснем заболяване на територията на областта, през есента и зимата опасността намалява.

Бедственото положение в Разградска област влиза в сила от днес (24 юли) и продължава до 30 юли включително.

Според заповедта координацията по изпълнението ѝ ще се извършва от директора на ОДБХ – Разград. От там имат ангажимент да организират охраната на входно-изходните пътища на населените места.

Съвместните проверки на ветеринари и полиция по имоти с информация за наличие на нерегламентирано отглеждане на прасета от типа „заден двор“ стартират от община Исперих. Целта е унищожаване на нерегистрираните животни.

Със заповедта се забранява достъпа на дървосекачи, на хора, които събират трюфели, гъби, билки и други горски продукти, тъй като могат да се превърнат в евентуални преносители на заболяването.

 

За автора

Сродни публикации