Общинските епизоотични комисии в Добричко заседават заради АЧС » Съвети в земеделието

февруари 28, 2024

Общинските епизоотични комисии в Добричко заседават заради АЧС

Акценти

  • От ОДБХ -Добрич още от 3 юли са подали информация до всички обекти на своята територия да не се допуска движение на прасета без документи

Оградата по сухопътната граница със северната ни съседка е в добро състояние.

Днес, на 9 юли 2019 г., съгласно решение на Областната епизоотична комисия в Добрич следва да се проведат заседания на общинските епизоотични комисии. Те ще са във връзка с регистрирания случай на АЧС в село Жернов, област Плевен, съобщи ИА „Фокус“.

Общините Тервел и град Добрич следва да определят терени за загробване на животни при възникване на огнище на болестта. Необходимо е да продължи спазването на мерките за биосигурност в обектите, където се отглеждат свине.

На територията на двата контролно-пропускателни пункта с Румъния – Кардам и Дуранкулак продължава дезинфекцията на МПС-та. Четири пъти седмично се извършва зареждане с препарат на ваните. Д-р Борислав Каменов, директор на Областната дирекция по безопасност  на храните (ОДБХ) в Добрич, е препоръчал стопаните да съхраняват 60 дни слама или сено преди да ги ползват за постелка на животните.

От ОДБХ -Добрич още от 3 юли са подали информация до всички обекти на своята територия да не се допуска движение на прасета без документи.

От 1 юли съвместно с представител на Изпълнителната агенция по горите е извършен обход на оградата по протежение на границата с Румъния. Той е започнал от село Кайнарджа, област Силистра и е обхванал териорията до село Дуранкулак, област Добрич. Проверката е показала, че навсякъде оградата е в добро състояние и няма пробиви. Нанос има образуван само в близост до крушарското село Лозница. При огледа по контролно-следовата полоса на румънска територия не са установени следи от диви прасета.

Днес в Министерство на земеделието храните и горите ще се проведе работна среща във връзка с усложнената епизоотична обстановка. В нея ще участват заместник областните управители на Добрич Живко Желязков и Красимир Николов.

 

За автора

Сродни публикации