Общините искат министър за еврофондовете » Съвети в земеделието

май 29, 2024

Общините искат министър за еврофондовете

Националното сдружение на общините в България ще настоява в бъдещото правителство да има министър за управление на еврофондовете, коментира председателят на сдружението Тодор Попов.

„Ще държим да има министър по еврофондовете и този министър да има оперативни правомощия по отношение на това да контролира оперативните програми, да задава единните стандарти и да следи както за изпълнението, така и за отчитането и разплащането”, казва Попов.

Първото, за което ще настояват общините пред новото правителство, е 2% от данъка върху доходите на физическите лица да остават в местния бюджет за подобряването на местните услуги, каза още Попов.

В момента данък „Общ доход“ за физическите лица е в размер на 10% и се внася в републиканския бюджет. Местната власт настоява от месеци част от ДОД (2% или 3%) да остава в общината, в която е набран.

Попов призова политиците да превъзмогнат пристрастията си и да съставят стабилно правителство.

„Вече ножът е опрял до кокала и трябва да се направят определени реформи, от които зависи наистина просперитетът на държавата и нейното правилно развитие в следващите години. Желаем повече кураж и повече консенсус”, каза той.

 

За автора

Сродни публикации