Обхватът на мерките срещу Африканската чума по свинете се разширява » Съвети в земеделието

май 23, 2022

Обхватът на мерките срещу Африканската чума по свинете се разширява

Акценти

  • АПИ извършват дезинфекция на пътни артерии и тир паркингите, там се събират отпадъци и са рискова точка за пренасяне на заразата

Служители на МВР проверяват автомобили, преминаващи през Гранично контролно-пропускателните пунктове.

Това обяви на брифинг пред журналисти министърът на земеделието, храните и горите след заседание на Централния епизоотичен съвет към Министерски съвет.

Тя уточни, че мерки продължават да се прилагат съвместно с останалите институции – МВР, Министерство на отбраната, МОСВ и  АПИ. Десислава Танева съобщи, че финансовото възнаграждение за отстрел на дива свиня се увеличава на 150 лв. в 20-километровите зони около огнищата и добави, че контролът на движението в тях се засилва.

МОСВ също ще предприеме мерки, съвместно с Изпълнителна агенция по горите, за намаляване популацията на дива свиня в националните паркове.

Министър Танева уточни, че пристанища, летища и гари са определени като рискови точки заради отпадъците от туристопотока. По отношение на тези точки ще бъде издадена заповед от министъра на транспорта за дезинфекциране и събиране на отпадъците.

Служители на МВР проверяват автомобили, преминаващи през ГКПП. В районите, където има регистрирани случаи на заболяването, се инспектира всяко едно превозно средство. АПИ извършват дезинфекция на пътни артерии и тир паркингите. Там се събират отпадъци и са рискова точка за пренасяне на заразата.

Десислава Танева допълни, че от регистрирането на първото огнище от тази година, се прилагат мерки за борба със заболяването. Те се осъществяват чрез Областните епизоотичните комисии, които са под председателството на областните управители и включват всички служби по места на МЗХГ.

,,Към момента са установени 15 огнища на африканска чума при домашни свине и 15 при диви прасета. До края на деня се очаква да бъдат локализирани още два случая на заболяването. Изпълнителният директор на Българска агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев припомни, че основна заплаха за разпространение на болестта са хората.

 

За автора

Сродни публикации