Облекчиха ограниченията за свиневъдите във Варненско » Съвети в земеделието

юни 06, 2023

Облекчиха ограниченията за свиневъдите във Варненско

Акценти

  • Екип на Европейската комисия за извънредни ситуации е инспектирал на място

Брюксел разреши по-лекия режим заради ликвидираната заплаха от АЧС

След като в края на август беше открито огнище на Африканска чума по свинете, в село Тутраканци бяха предприети и необходимите мерки за ликвидиране на заразата. От Българската агенция за безопасност на храните информират, че част от ограниченията наложени в засегнатите райони вече са отменени.

Това ще позволи на стопаните във Варненска област вече свободно да извършват всички транспортни дейности свързани с отглеждането или клането на животните.

Все още остават в сила забраните и рестрикциите единствено за населените места в 25-километровата зона около първоначално обявеното огнище.

На 18 септември 2018 г. Постоянния комитет по растения, животни, храни и фуражи в Брюксел е взел решение за промяна на наложените ограничения. Така ще се нормализира обстановката в областта и животновъдните дейности ще бъдат извършвани свободно.

До Европейската комисия са изпратени доказателства за ликвидиране на огнището, за извършен клиничен и серологичен надзор на селищата в областта. Екип на Европейската комисия за извънредни ситуации е инспектирал на място. Първата проверка е направена две седмици преди появата на огнището, а втора веднага след депопулиране на засегнатото селище.

 

 

Сродни публикации