Облекченията за продажби от малки ферми се оказаха частични » Съвети в земеделието

юни 21, 2024

Облекченията за продажби от малки ферми се оказаха частични

Обещаната порция промени в наредбата за директни продажби на фермерска продукция на крайни потребители вече е факт, но от бранша не очакват това да доведе до разцвет на този тип бизнес. Накратко земеделското министерство разрешава на малките фермери да продават повече, но не и цялата си продукция на крайни клиенти, както и в повече, но все пак ограничен брой градове. Въвежда се възможност за използването на мобилни мандри и хладилни витрини, каквито досега не бяха позволени. Все още обаче промените не предвиждат смекчаването на регистрационните режими и санитарни изисквания за малките производители, за каквото настояват всъщност от бранша. "Приетите корекции са козметични и като цяло нищо няма да се промени", коментира председателят на националното сдружение на малките семейни ферми Магърдич Хулиян.

 

Малко повече продукти на повече места


Промените в наредбата за директни доставки на малки количества фермерска продукция, която беше обнародвана в Държавен вестник във вторник, увеличава възможностите за продажби. Така например малките ферми с до 50 животни ще могат да продават 60 на сто вместо досегашните 35% от продукцията си, а тези с до 100 животни – 50 вместо сегашните 30% директно на потребители. Увеличение има и при продажбите на риба, които могат да бъдат 5000 килограма годишно при 2000 килограма сега. Птицевъдите вече могат да реализират двойно повече яйца на пазара – 1000 вместо 500 броя седмично. Разширяват се и възможностите за пчеларите, които досега може да предлагат само мед. Оттук нататък те ще могат да извършват директни продажби и на пчелни продукти като например прашец, клей, пчелен восък и други.

Другата по-голяма промяна е свързана с местата, където може да се реализира продукция. Досега малките производители имаха право да предлагат стоките си само в административната област, в която се намират. Отсега нататък те ще могат да осъществяват продажби и в някоя от съседните области.

В наредбата е заложено и частично облекчение на изискванията, на които трябва да отговарят производителите, искащи да осъществяват директни продажби. Така например досега прясно мляко в млекомат можеше да се продава само ако фермерът е собственик на машината, но вече се дава възможности и той да е наемател.

 

 


Без съществени облекчения

В първите си коментари представители на дребния бизнес заявиха, че настоящите промени няма да доведат до съществено увеличение на този тип търговия. Така например според Магърдич Хулиян земеделското министерство е увеличило количествата, които могат да бъдат продавани директно от малки ферми, но въобще не би трябвало да съществува ограничение. "Необходимо е да се направят промени в санитарно-хигиенните изисквания и преработката", коментира още той. Така например в момента животновъдите могат да осъществяват директни продажби на мляко и млечни продукти само ако са от т.нар. I категория ферми. Според данните на агроминистерството такива са около 1/3 от производителите. Така фермите от II категория, или преобладаващата част, отново ще могат да предлагат млякото си само на мандри. "Трябва да се облекчат и регистрационните режими", коментира още Хулиян.

 

За автора

Сродни публикации