Облекчават рестрикциите за добив на дърва в Смолянско » Съвети в земеделието

юни 10, 2023

Облекчават рестрикциите за добив на дърва в Смолянско

Акценти

  • Смекчаване на останалите рестрикциите няма да има

Във връзка с недопускане разпространението на заболяването Африканска чума по свинете в редица области у нас бяха въведени забрани за добив на дървесина и беше ограничен достъпът до горските територии.

Това създаде голямо напрежение сред заетите в брашна, а също и сред гъбарите, билкарите и събирачите на диви плодове.

С цел туширане на напрежението ще бъде разрешено частичното извозване на дървесина от складовете в горите в област Смолян. Това решение беше взето след среща на представителите на дърводобива, кметове, експерти на Българската агенция по безопасност на храните, Южно централно горско стопанство и зам.-министърът на земеделието, храните и горите Атанас Добрев.

Днес предложението за тези промени следва да бъде отправено на заседанието на Постоянната епизоотична комисия. Дейността по частично извозване на дървесината ще бъде включена в списъкът с неотложни дейности.

Зам.-министър Добрев обясни, че смекчаване на останалите рестрикциите няма да има. Забраната за дърводобив в зоните с доказани случаи на Африканска чума по свинете остава в сила.

Към момента най-засегнати са кооперациите и дърводобивния бранш в Чепеларско. Очаква се скоро да бъде проведен и одит на Европейската комисия, за да се проследи спазването на мерките за предотвратяване на разпространение на АЧС в страната. Въпреки наложените рестрикции няма да има поскъпване на дървесината за огрев, коментира още зам.-министъра. Той призова хората да побързат с покупката на необходимите им количества.

Към момента забраните в област Смолян ограничават достъпа до над 50 000 дка гори. Много от хората в бранша смятат, че те са прекалени и ще създадат много трудности както за търговците, така и за потребителите. При тези условия няма как да не се очаква промяна в цената на дървата за огрев, смятат още лесничеите.

 

Сродни публикации