Област Кюстендил е обявена за санитарна зона с цел ограничаване на АЧС » Съвети в земеделието

май 21, 2024

Област Кюстендил е обявена за санитарна зона с цел ограничаване на АЧС

Кюстендилска област се обявява за санитарна зона с цел ограничаване на заболяването АЧС.

Това реши областната епизоотична комисия.

Първоначално експертите от ОБДХ предложиха само 5 км. санитарна зона в частите от общините Кюстендил, Трекляно и Невестино, които граничат със Сърбия. Това е заради доказаните там случаи на заболяването при диви прасета, пише още БНР.

„От членовете на епизоотичната комисия беше дадено предложението цялата област да бъде обявена за санитарна зона. При доброволно заколване и оползотворяване на прасетата от т.нар. заден двор, стопаните ще получат 300 лв. на двор за дезинфекция и мероприятия за почистване на обекта. Сега могат доброволно да го направят. Ако обаче възникне огнище, това става принудително.

Нямаме доказан случай на АЧС в областта. Само три области сме без регистрирано заболяване, след доказаният случай в Кресна и Благоевградска област – Кюстендил, Перник и Кърджали“. Това коментира зам. областният управител Матей Попниколов.

На заседание на кметове и кметски наместници в община Кюстендил вчера им беше казано, че хората ще получат по 300 лв. при доброволно заколване на прасета от т.нар. заден двор. Вчера не бе обявена санитарна зона и стопаните нямаше да получат тези пари. Решението бе отменено след половин час.

 

За автора

Сродни публикации