Областният управител на Варна: Загробваме животните до свинекомплекса в Брестак, за да няма разкарване на заразено месо (СНИМКИ) » Съвети в земеделието

юли 05, 2022

Областният управител на Варна: Загробваме животните до свинекомплекса в Брестак, за да няма разкарване на заразено месо (СНИМКИ)

Акценти

  • Частичното бедственото положение в Община Вълчи дол ще остане до пълното умъртвяване и загробване на животните

Заразата удари най-големият свинекомплекс във Варненско.

Започва унищожаването и загробването на близо 40 000 прасета от фермата в село Брестак.

Заради огнището на болестта по свинете в община Вълчи дол е обявено частично бедствено положение, съобщи репортер на „Съвети в земеделието“.

Пробите са взети като пасивен надзор след обявяването на огнище на заразата в свинекомплекса в шуменското село Никола Козлево. Следейки движението на животните от и към комплекса е станало ясно, че в него са доставяни свине от фермата във варненското село Брестак.

Снимка: Деян Герговски за „Съвети в земеделието“

„Има технологична свързаност между двата свинекомплекса – Брестак и Никола Козлево. Къде е първичното огнище, къде е вторичното – все още търсим. Къде се е появила за първи път заразата – това предстои да бъде изяснено. Второто нещо, което не може да кажем със сигурност, е как точно е проникнала заразата“, съобщи за „Съвети в земеделието“ Георги Чобанов, МЗХГ.

„Започваме процедура по евтаназия. Надявам се до края на другата седмица да приключим със загробването. Има отредена площадка – 17 дка е парцела – в непосредствена близост е до свинекомплекса. Няма да има голямо разкарване на заразено месо“, съобщи Стоян Пасев, областен управител на Варна.

„До края на седмицата ще започне евтаназията. Ще се проверяват отново стопанствата тип „заден двор“ и дали те отговарят на изискванията“, каза д-р Златина Димова, директор на ОДБХ-Варна.

Представители на Областната дирекция по храните ще влязат на проверки дали се отглеждат прасета в стопанства тип „Заден двор“ в съседните на комплекса селата Брестак и Киселово. Частичното бедственото положение в Община Вълчи дол ще остане до пълното умъртвяване и загробване на животните.

 

 

 

За автора

Сродни публикации