Обещават предизборно повече пари за тютюна през следващата година » Съвети в земеделието

февруари 21, 2024

Обещават предизборно повече пари за тютюна през следващата година

Председателят на ДПС Лютви Местан обеща премии за тютюнопроизводители като компенсация за ниската изкупна цена на тютюна и повече пари за малките земеделски производители от догодина, съобщи БНР. Местан призова хората да гласуват активно на предстоящите избори.

"Ще компенсираме по-ниската изкупна цена на тютюна тази година със завишени премии, национално доплащане. Не два, а три лева на килограм. Това просто не е обещание, това е новата политика на новия кабинет, който обърна очи към проблемите на Родопа планина", коментира лидерът на ДПС.

Той не посочва повече подробности. ЕС не е благосклонен към субсидиите за производство на тютюн. Те трябваше да бъдат спрени от 2010 г. в България като помощите за стопаните се използват за пренасочване към други производства. Никое от последните правителства обаче не направи стъпки да насочи производителите към отглеждането на различни култури.

"И най-голямата новина, заради която настоявам много сериозно да помислите и така да гласувате на 25 май, трябва да имаме много силен глас в Европа, защото от Европа зависят много проблеми – през следващите седем години, считано от 1 януари, акцентът пада върху малките производители, тези, които обработват от пет до десет декара земя, а това са всички родопчани, ще получават до 1250 евро годишно. Затова е просто необходимо да се регистрирате като земеделски производители", обясни на гласоподавателите си лидерът на ДПС.

Междувременно БНР съобщи и че тютюнът в Източните Родопи скоро може да бъде заменен с растението синара – родствено на магарешкия трън, без да се позовава на източник. Според публикуваната информация бодливото растение вирее на бедни почви, както тютюнът, и не се нуждае от поливане. То представлява див артишок и се използва за биогорива.

Имало идея продукцията първоначално да се преработва във фабрика в Турция, а по-късно такова съоръжение да бъде построено и край Кърджали. Семена на синара вече са раздадени на местни тютюнопроизводители.

 

За автора

Сродни публикации