Все още няма точна информация за смъртността при пчелите » Съвети в земеделието

юли 14, 2024

Все още няма точна информация за смъртността при пчелите

Акценти

  • Важно е да се следи развитието на пчелините семейства, за да се избегне роене

В Смолянско част от пчеларите още не са проверили кошерите си.

Част от членовете на Сдружението „Родопска пчела“ все още не са подали информация относно смъртността при пчелите. Към момента данните сочат, че тя е малко над 10%, т.е над средноприетата стойност. Неокончателната цифра към момента е 20%. Има пчелари, които още не са извършили проверка на кошерите си. Хора обясняват, че причините за забавянето са различни. Тази година зимата е била нормална с топли дни, които са били подходящи за облитане на пчелите.

В областта започнаха да цъфтят дърветата – джанки, сливи, дрян. Вече е прецъфтяла леската. Очаква се затоплянето на времето да подпомогне тези процеси. Тогава ще стартира и по-бурната работа на пчелите, коментират пчелари. Важно е да се следи развитието на пчелините семейства, за да се избегне роене през следващите месеци.

Опитните пчелари разказват, че занаятът е приятен, но не е лек. Не трябва да се подхожда към него без нужните знания и желание за работа. Простичко казано, пчелите са вид, който си търси работата и ако пчеларят не им я осигури, много ще загуби. Времето до 21 юни е опасно, защото дотогава продължава роенето.

 

Сродни публикации