В света няма страна с имунитет срещу недостига на храна » Съвети в земеделието

декември 01, 2023

В света няма страна с имунитет срещу недостига на храна

Акценти

  • ЕС е най-големият вносител на селскостопански продукти от по-слабо развитите страни в света

С годините ОСП се е доказала в борбата с недоимъка

Еврокомисарят по земеделието Фил Хоган смята, че никой, дори Европейският съюз не е „имунизиран“ срещу недостига на храна. Създаването на Общата селскостопанска политика (ОСП) преди повече от 60 години е спомогнало за преодоляването на подобни трудности. По тази причина може да се твърди, че ОСП се е доказала през годините. Тя трябва да бъде защитавана отговорно, предаде Topagrar.com

Хоган обясни още, че голяма част от средствата за развитие на селските райони са предназначени за програми за опазване на околната среда и климата. Не е малък и приносът им за опазването на природните ресурси и за осигуряването на глобално производство на храни. Директните плащания са подпомогнали изключително много земеделските стопани и за реализираните от тях доходи. Това и една от причините за запазването на европейското производство на храни.

Еврокомисарят смята още, че благодарение на своята селскостопанска политика, сега ЕС е един от най-големите производители на храни. Освен това е на челно място сред вносители и износители на хранителни стоки в световен мащаб. Не е за подценяване и факта, че ЕС е най-големият вносител на селскостопански продукти от по-слабо развитите страни в света. Внасянето от там на селскостопански продукти без мита и без квоти показва, че ЕС има важен принос за глобалната помощ за развитие.

 

Сродни публикации