Няма заседание, няма оставки » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Няма заседание, няма оставки

Министър Димитър Греков, който публично настоява за отстраняването на директора на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова, отново беше пренебрегнат вчера. За втори път през последни няколко седмици предложението му за уволнението им не можа да бъде разгледано от Управителния съвет на фонда. Съветът  има правомощията да гласува евентуални оставки, но в четвъртък следобед не се явиха част от членовете му и не беше събран нужният кворум за провеждане на заседание.

Развоят на събитията не е изненадващ предвид факта, че дни преди това участващи в съвета официално и неофициално съобщаваха нежеланието си да присъстват на заседанието с мотив, че поканата за него и дневният ред са изпратени прекалено късно и не могат да изготвят становищата си. Новият опит за промени в ръководството на ключовия фонд, разпределящ над 2 млрд. лв. годишно, се очаква в понеделник сутринта, за когато е насрочено ново съвещание на съвета.

 


Провал на заседанието


По неофициална информация на насроченото в четвъртък заседание са се явили само петима от десетимата представители в управителния съвет на фонда и по този начин не е събран необходимият за провеждането му кворум от 2/3 от членовете. Сред присъстващите са били земеделският министър Димитър Греков, двамата му заместници – Явор Гечев и Бюрхан Абазов, както и секретарят на МЗХ Ася Стоянова. Петият присъствал е бил представител на финансовото министерство. На заседанието не са присъствали членовете на съвета от министерствата на икономиката, околната среда, труда и социалната политика, както и самият директор на фонд "Земеделие" Мирослав Николов.

 


Промяна на членове


В четвъртък часове преди началото на заседанието директорът на фонд "Земеделие" Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова съобщиха, че в последно време е имало промени в членовете на управата. Пред БТВ Aлександрова каза, че "в последните седмици  се подменят членове на управителния съвет от квотата на БСП с такива от ДПС". Тя обясни още, че министърът на земеделието е "от квотата на ДПС". Самият Греков каза по-късно, че са правени две промени. Едната е в министерството на околната среда заради ситуацията там (назначението на нов министър, след като бившият Искра Михайлова стана евродепутат), като не стана ясно дали е сменен член на БСП с такъв от ДПС. Втората промяна била свързана с агроминистерството – временно в управителния съвет е включен секретарят на ведомството Ася Стоянова, която замествала отсъстващата заради здравословни причини зам.-министър Валентина Маринова.

 

 

Коментара на Министър Греков

 

И днес не успяхме да съберем кворум да проведем заседание. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков. Министър Греков заяви, че ще свика редовно заседание в понеделник от 10:00 часа. „Втори месец не сме провеждали заседание. Безпрецедентна е липсата на изпълнителния директор на ДФЗ”, заяви Греков. Той подчерта, че от месец май не е проведено заседание на Управителния съвет, което според него е безпрецедентно. „Това не се е случвало никога във времето”, каза той.

 

За автора

Сродни публикации