Няма заплаха за парите за земеделие » Съвети в земеделието

юни 17, 2024

Няма заплаха за парите за земеделие

Няма заплаха за спиране на плащанията за България по Програмата за развитие на селските райони. Това съобщават от Европейската комисия, след като в страната упорито вървяха слухове, че след замразяването на парите за екология и по две от мерките за регионално развитие Брюксел ще ни пореже и в сектор земеделие.

Няма общо спиране на плащанията по програмата за развитие на селските райони в България, се казва в официалния отговор до "Стандарт" на аграрния отдел на Европейската комисия. Посочените трудности, свързани с проекти на общините по ПРСР, се разглеждат по нормалните процедури, следващи одита на комисията. Те са все още в ход. След като бъде получена допълнителната информация от страна на българските власти, придвижването на искането на страната за възстановяване на средствата ще бъде финализирано в близките дни, казват от комисията.

Проблемът, за който се споменава в отговора на ЕК, касае сума от около 400 млн. евро. След одит във Фонд "Земеделие" беше установено, че има нарушения при отпускането на авансови плащания за общински проекти и създаването на гаранционен фонд по програмата. Страната ни обаче оспорва сумата и според зам.-министъра на земеделието Явор Гечев имаме всички основания да вярваме, че санкцията ще бъде сериозно намалена или дори отменена. Няма официална кореспонденция за заплаха от спиране на други средства или замразяване на Програмата за развитие на селските райони, заявиха и от земеделското министерство.

 

За автора

Сродни публикации