Няма загубени средства по Програмата за развитие на селските райони за 2013 година » Съвети в земеделието

май 25, 2024

Няма загубени средства по Програмата за развитие на селските райони за 2013 година

До 21 март 2014 година в Министерството на земеделието и храните не е постъпвал документ от Европейската комисия, в който да се изразява намерение за невъзстановяване на изплатени суми по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за 2013 година.

Към момента на България са възстановени 290 млн. лв. Това е първият транш от средствата, които ЕК възстановява на България. Практиката на разсрочено възстановяване на средства се прилага през последните две години от работата на ЕК. В този период пълният размер на заявяваните разходи в декларациите за четвъртото тримесечие на съответните календарни години /Q4/ не се е възстановявал еднократно, а на минимум два транша.

В началото на 2014 г. ЕК отново обърна внимание на държавите членки, че заявените за възстановяване разходи по ПРСР за последното тримесечие на 2013 г. е възможно да бъдат възстановени на няколко транша.

Очакваме в следващите месеци да бъдат възстановени и останалите средства по подадената от България декларация за разходите за последното тримесечие на 2013 г. Заявените за възстановяване средства са в размер на 693 млн. лв. общо публични средства.

 

За автора

Сродни публикации