Няма да има нулева година в усвояването на европари » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Няма да има нулева година в усвояването на европари

Няма риск да спрем с усвояването на парите от Брюксел. „Правителството приключва стария програмен период и започва нов в усвояването на евросредства. 1,8 млрд. евро предстои да бъдат усвоени по стария период, като всичко това е изключително тежко, но нулева година няма да има”, увери пред ТВ 7 вицепремиерът по европейските фондове и правосъден министър Зинаида Златанова.

Тя подчерта, че критиките, отправени от евродепутатите към страната ни за злоупотреба с европейските средства най-вече на местно ниво, са заради нарушения, извършени по времето на ГЕРБ. Според нея в общините трябва да бъде извършена задълбочена проверка в общините, за да се потвърдят или отхвърлят и изчистят всички съмнения за злоупотреби с европейски пари и да се възстановят загубите. Тя отново допусна, че препоръката, с която Европарламентът призова Брюксел да спре парите за България, може да е писана у нас.

По-късно пред депутатите Златанова обяви, че правителството ще започне процедурите по изпълнение на оперативните програми за новия период 2014 – 2020 г. преди тяхното одобрение от Европейската комисия. Тя припомни, че Споразумението за партньорство е било одобрено от Министерския съвет на 26 март и изпратено официално към ЕК на 2 април. В тази връзка предвиждаме оперативните програми да бъдат изпратени в рамките на три месеца след изпращане на Споразумението за партньорство, заяви вицепремиерът.

 

За автора

Сродни публикации