Няма данни за пилета с хормони » Съвети в земеделието

февруари 25, 2024

Няма данни за пилета с хормони

„Нямаме никакви конкретни данни, които да сочат, че в пилешкото месо, произведено в България, има вложени хормони. Това показват разпоредените проверки. Българските граждани могат да бъдат спокойни”. Така министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков коментира резултатите от проверките в студиото на Тв7. Той допълни, че инспекциите се разширяват и тази седмица ще се проверяват търговските вериги и компаниите, които внасят пилешко месо, за да се провери дали има такива хормони и във вносната продукция.

Министър Греков обяви, че проверките обхващат цялата верига – от фуражните заводи до хипермаркетите. „Във фуражните заводи суровините в по-голямата си част са български, а там, където има вносни примеси, те също се следят, така че веригата е достатъчно контролирана от входа до изхода”, подчерта министърът.

Той обясни, че не бива да се създават опасения, че бързият растеж на пилетата се дължи на хормони или лекарства. „Ако проследим през годините цялостния процес и технология за отглеждане на пилетата ще видим, че в селското стопанство също има нови технологии”, отбеляза проф. Греков.  По думите му, нашите ветеринарни лекари и специалисти са добре информирани за всички нови продукти на фармацевтичната индустрия и няма начин в производството на български пилета да бъдат използвани непозволени стимулатори.

 

В отговор на журналистически въпрос министърът коментира промяна, която ще засегне ползването на земеделските земи в цялата страна. „В петък направихме промяна на един стандарт, който е изключително важен за животновъдите. Междуведомствена комисия направи предложение, което още днес ще бъде оформено с моя заповед, за отдаване на пасищата и мерите с предимство на българските животновъди”. Според министър Греков по този начин ще бъде подпомогнат животновъдният сектор в страната, а площите ще бъдат поддържани в добро екологично състояние.

 

За автора

Сродни публикации