Няколко нападения от мечка са регистрирани през март » Съвети в земеделието

юли 15, 2024

Няколко нападения от мечка са регистрирани през март

Акценти

  • За първите три месеца от годината са регистрирани общо седем щети от кафява мечка

Четири сигнала за щети от мечки са проверили през миналия месец експерти от Групата за бързо реагиране при РИОСВ – Смолян.

Установени са щети по три пчелина в землището на село Митовска и село Леска, община Мадан и селскостопански животни в местност „Канарата“, землище на село Сливка, община Баните. По време на огледите експертите са констатирали, че щетите са причинени от кафява мечка. Изготвено е предложение за обезщетение на собствениците.

Нападенията от мечки по това време на годината са провокирани основно от липсата на храна и загубата на тегло при животните през зимата.

Препоръчително е стопаните на селскостопанско имущество да предприемат превантивни мерки за опазване на животните и пчелините си. За целта е необходимо пашата да се извършва с пастир и куче, а нощуването на животните да бъде в масивни постройки. Препоръчително е да се поставят електрически огради, шумови и светлинни средства за отблъскване и прогонване на мечките. За първите три месеца от годината са регистрирани общо седем щети от кафява мечка.

От началото на годината до момента на територията на инспекцията са регистрирани общо седем щети от кафява мечка.

 

Сродни публикации