Няколко красиви имена празнуват днес » Съвети в земеделието

юни 24, 2024

Няколко красиви имена празнуват днес

Акценти

  • Днес имен ден празнуват Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа, Натали

Днес, на 26 август, православната църква почита паметта на светите мъченици Адриан и Наталия.

Двамата живели по времето на император Максимиан, който бил известен със своите жестокости и гонения срещу християните. Според легендата в една пещера войниците на императора намерили над 20 човека, които твърдо отстоявали своята вярва. Те ги вързали и отвели при Максимиан, за да се опита да ги откаже от вярата им.

Адриан, който бил един от преторията, станал свидетел на изтезанията над християните. Той бил знатен и богат човек, езичник, но силно се впечатлил от търпение на християните. По тази причина сам започнал да ги разпитва. Силно се заинтересувал какво ще получат от своя Бог в замяна на своето страдание. Така по време на разговорите Божията благодат се докоснала до добрата му душа. Усетил със сърцето си божествената истина и казал на писарите като записват осъдените на смърт да запишат и неговото име. Благодарение на християните и той повярвал в техния бог Христос и с радост искал да умре за него. Императорът много се ядосал от случилото се. Той заповядал да оковат във вериги Адриан и да го затворят в тъмница с останалите.

Жената на Адриан – Наталия, също изповядвала християнството.

Веднага щом научила за случилото се със съпруга й тя отишла при него в тъмницата, за да му даде сили. С много любов и грижа тя прислужвала на мъчениците. Малко след смъртта на Адриан починала и тя.

Днес имен ден празнуват Адриан, Адриана, Адриян, Адрияна, Наталия, Наташа, Натали.

 

Сродни публикации